2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Συναξαριστής 5 Νοεμβρίου: Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη


Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη

Θείος και ιερώτατος είναι ο θεσμός του γάμου, αμίαντος και αγιώτατος δεσμός είναι η συζυγία. Τόσο, που η Αγία Γραφή παραβάλλει τη συνάφεια και τον δεσμό αυτό με την μυστική σχέση του Χριστού προς την Εκκλησία και ονομάζει τον Χριστό νυμφίο και την Εκκλησία νύμφη.

Όλη την ωραιότητα του θεσμού του γάμου και την αγνότητα των συζυγικών σχέσεων την βλέπομε στους βίους των Αγίων της Εκκλησίας, όπως είναι οι άγιοι Μάρτυρες Γαλακτίων και Επιστήμη, τους οποίους γιορτάζουμε σήμερα. Δεν τους ένωσαν μόνο τα στέφανα του γάμου σε έναν βίο, που τον αγίαζε και τον μύρωνε η πνευματική αγάπη, μα και οι στέφανοι του μαρτυρίου.

Μαζί στεφανωμένοι, ενωμένοι κι αχώριστοι, αγνοί και άγιοι, πέρασαν τη θύρα του θανάτου και μπήκαν στην αίθουσα του βασιλικού γάμου και στη συζυγική παστάδα της αιωνίου ζωής. Αχώριστοι και στον βίο και στον θάνατο και στην αιώνια ζωή.


Βιογραφία
Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος.

Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα, Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν πρώτα ειδωλολάτρες. Κάποιος, όμως, ιερομόναχος, που ονομαζόταν Ουνούφριος, τους προσείλκυσε στη χριστιανική πίστη. Από τότε διέθεταν τα πλούτη τους σε κάθε αγαθοεργία. Το δε γιο τους Γαλακτίωνα ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Δηλαδή, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνη με το θέλημα του Κυρίου. Και η παιδαγωγία αυτή δεν άργησε να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της. Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε μία ωραία κόρη, την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό.

Η ζωή τους κυλούσε αφιερωμένη στην υπηρεσία του λόγου του Θεού και στη διακονία του πλησίον, ώσπου ξέσπασε ο διωγμός του Δεκίου. Τότε, ο μεν Γαλακτίων πήγε σε μοναστήρι του όρους Σινά, η δε Επιστήμη σε γυναικείο κοινόβιο.

Αλλά η λαίλαπα του διωγμού έφθασε και στα μέρη εκείνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Γαλακτίων από τον άρχοντα Ούρσο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό η Επιστήμη, έτρεξε και παρακάλεσε τους διώκτες να συλλάβουν και αυτή προς ενίσχυση του συζύγου της. Ο άρχοντας Ούρσος, μη μπορώντας να τους πείσει να αλλαξοπιστήσουν, αφού τους βασάνισε σκληρά στο τέλος τους αποκεφάλισε (περί το 250 μ.Χ.).


Aναδημοσιευτηκε απο http://ahdoni.blogspot.com/2010/11/5.html